Katera dieta je najboljša

Katera dieta je najboljša

Katera dieta je najboljša

 

Poletje se počasi, a vztrajno bliža. Pred nami je že pomlad, kmalu bo Maj in prvi izleti na morje se bojo pričeli. Večina nas že komaj čaka poletje in brezbrižno poležavanje na plaži, prav vsi pa bi radi prišli na plažo in tam zasijali….Pa ne s svojimi kopalkami ali pametnimi telefoni oz. ostalimi modnimi dodatki, pač pa s svojo popolno »poletno« postavo.

Že tukaj naj omenim, da poletna postava ni postava, ki jo imamo le poleti, pač pa takrat pride do izraza, saj hodimo naokoli napol goli. Že res, da si lahko pozimi privoščimo kakšen kilogram viška, ampak ob predpostavki, da telo izgublja nekje 0,5kg maščobe tedensko, hitro ugotovimo, da ne smemo pretiravati z dobrotami v času okrog božiča.

Že poznaš program Alphabet BurnerIzguba teže ni več problem

alphabet-burner

No, da ne izgubim rdeče niti. Katera dieta je najboljša?? Pod besedo najboljša lahko razumemo več stvari, ampak predpostavimo, da imamo ljudje v mislih dieto, s katero najhitreje izgubimo odvečno maščobo.

Mislim, da je odgovor na to povsem enostaven. Da, poznaš ga že! Verjetno ga je potrdila tudi kakšna znanstvena študija, ampak mislim, da ti odgovor ponuja že zdrava kmečka pamet!

TISTA, KI SI JO SPOSOBEN DRŽATI !!!

Nesmiselno in neproduktivno je iti na dieto, ki dela uspehe v teoriji ali pa je delovala na drugemu. Nihče si ni enak. Ne fizično ne mentalno.

Klasične diete kot so ketogena dieta, ciklizacija ogljikovih hidratov itd. so učinkovite, a psihično zahtevne.

Sam menim, da je najenostavnejša metoda za izgubo telesne teže ta, da si štejemo dnevni vnos makrohranil ( beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov). Pri tem upoštevamo, da naj bi na dan v telo vnesli okoli 2-3g beljakovin/kg telesne teže. Vnos maščob je po želji, a ne manjši od 35g, saj so maščobe poleg beljakovin esencialne, vnos ogljikovih hidratov pa prilagodimo dnevnemu vnosu kalorij.

Pri računanju upoštevamo, da ima 1g beljakovin in 1g ogljikovih hidratov 4kCal, 1g maščob pa 9kCal.

Kako začeti? Predlagam, da si cel teden beležiš kaj poješ in spiješ, izračunaš tedenski vnos in deliš z 7, da dobiš povprečen dnevni vnos. Nato ta vnos razdeliš po zgoraj omenjenih načelih, npr. če je bil povprečen dnevni vnos 2800 kcal, težak si 80kg, bi to naredil takole:

80kg x 2,5g beljakovin (zlata sredina priporočenega dnevnega vnosa)  200g beljakovin ( x 4kCal = 800 kCal)

Ostane nam še 2000 Kcal. Da lahko pojemo tudi kaj okusnega, potrebujemo dovolj visok vnos maščob, npr. 80g maščob ( x 9kCal = 720 Kcal)

Tako nam ostane še dobrih 1200 kCal za ogljikove hidrate. 1200:4 = 300g.

Torej dnevni vnos bi izgledal takole: 200g beljakovin, 300g ogljikovih hidratov in 80g maščob.

Ja, ja vem… Misliš si: »Ampak, če obdržim enak dnevni vnos ne bom shujšal, pač pa ostal na isti telesni teži«.

Res je, tukaj imamo 2 opciji. Ali zmanjšamo dnevni vnos kalorij ali pa povečamo porabo kalorij. Kaj izbrati? Khm, odvisno od faze diete, toda sam bi raje povečal aktivnost, nikoli pa oboje hkrati.

Diete, kjer na hitro znižamo dnevni vnos in povečamo stopnjo aktivnosti, so učinkovite na kratek rok ( npr. 1 mesec), nato pa se telo prilagodi z upočasnitvijo metabolizma in naše hujšanje izgubi učinek.

Hujšajte počasi, korak za korakom, vmes lahko tudi dvignete kalorije in jih nato spustite nazaj, da vam ne upade metabolizem.

Ja, res je, tako hujšanje vzame veliko časa in truda, ampak ključ do FIT postave je vztrajnost in doslednost.

Kmalu vam predstavim še ostale načine hujšanja in vam povem več o vadbi z utežmi in kardio vadbi, ki sta odlična načina, kako povečati potrošnjo kalorij.

Najpogostejša iskanja: Katera dieta je najboljša , Najboljša dieta za hujšanje